Tanzania topp tio

TANZANIA TOPP TIO

 

Tanzania erbjjder en mängd fantastiska platser att besöka, se och uppleva. Att välja ut de tio bästa är naturligtvis inte möjligt ur något som helst objektivt perspektiv så jag väljer därför helt enkelt att presentera mina tio favoriter. En del kommer att hålla med mig andra kommer att säga att jag har alldeles fel men här är ändå Tanzania ToppTio enligt mig.

 

10. Kilimanjaro

Kilimanjaro är så majestätiskt, så vackert. Det mäktiga berget som reser sig 5 000 meter över den östafrikanska savannen. I skymningen när molnen skingrar sig och den vita toppen avtecknar sig i solens sista strålar är berget så vackert att det är svårt att verkligen ta till sig. Jag minns mycket väl den första dagen när jag såg Kilimanjaro i skymningen. Jag hade spenderat några dagar i Moshi vid bergets fot. Varje dag hoppades jag att berget skulle kasta av sig sina molnslöjor och visa sig och varje dag var jag besviken när mörkret föll och jag hade inte sett annant än tunga moln över berget. Tills den där kvällen när dimslöjorna sakta skingrades och Kilimanjaro, Afrikas mäktigaste berg, avtecknade sig mot den djupt blå skymningshimlen; magi.

 

9. Kendwa, Zanzibar

I Kendwa på Nordvästra Zanzibar är stränderna så vita och havet so skimrande turkost att det är svårt att tro. Det är svårt att tro att de bilder man ser inte lyckas fånga hur vackert det egentligen är, det måste upplevas i verkligen. Vågorna är varma året om och stränderna är lugn, mycket lugnare än i intilliggande Nungwi. Vackrast är det i Kendwa strax innan och efter att lågvattnet är som allra lägst. När solen lyser på det kristallklara vattnet lyser det i en paljett av turkost.

 

8. Kiganboni (South Beach), Dar Es Salaam

Vandra ner till hamnen i det kaotiska myllrande Dar Es Salaam. Följ kajen bort mot det lilla sundert som skiljer centrala Dar från de södra delarna av staden; Kiganboni eller South Beach. Kliv av maten och vandra genom folklivet på marknaden. Hoppas in i en taxi eller Dalla Dalla (minibuss) och åk några kilometer söderut. Kliv ur taxin och ta några steg från vägen ut på stranden och njut av; tystnaden. Sandstrand som sträcker sig så långt ni kan se söderut och endast ett fåtal personer på stranden. I Kiganboni finns kilometer efter kilometer med sandstrand och det är nästan ingen här. Promenera på stranden, ta av er skorna och vada i vattenbrynet, surfa på vågorna, bada, simma eller bara ligg stilla på stranden och njut.

 

7. Tarangire National Park

Baobabträdens och elefanternas land, Tarangire, får ofta stå i skuggan av Ngorongorokratern och Serengeti. Så stor är Serengetis skugga att denna nationalpark som skulle varit världsberömd om den låg i ett annat land, ofta glöms bort, eller bara besöks som hastigast. Tarangire täcker en yta stor som Blekinge och de turister som kommer hit besöker nästan uteslutande den norra delen. Södra Tarangires busklandskap, akaciasnår, våtmarker, sjöar och savann är nästan helt tom på turister. I detta område lever elefanter, zebror, bufflar, gnuer, lejon, vårtsvin, giraffer, impala, dik dik, leoparder, schakaler, vårtsvin, babianer och mängder av andra djur. Njut av vyer, tomhet och tystnad. Kom riktigt nära de vilda djuren utan att riskera att mängder av safarijeepar flockas runt er.

 

6. Arusha

För mig måste Arusha vara med på listan. Det är hit jag reser för att arbeta tillsammans med mina kollegor på vårt kontor i Tanzania. I Arusha umgås jag med vänner, springer på min egna löprundor upp och ner för långa backar och spenderar mina kvällar med att äta och dricka gott på stadens lokala restauranger. Arushas omgivning med Mount Meru och de fantastiska byarna som ligger insvepta i dimman vid bergets fot är fantastiska för långa promenader. Promenader för att uppleva vacker natur men också för att möta människor och uppleva fantastiska Tanzania.

 

Om ni har tid att spendera en dag eller två extra i Arusha innan eller efter er safari skulle jag varmt rekommendera er att göra det. Spendera en dag med att vandra omkring i staden, besöka marknaderna, luncha på en lokal restaurang och ät middag på Blue Heron eller Via Via. Den andra dagen kan ni göra en guidad vandring till byarna vid Mount Merus fot med vår guide Peter eller kanske göra en dagsutflykt till Marangu Village (se nedan) på Kilimanjaro.

 

5. Lake Natron

Längs en dammig skumpig väg norrut från Lake Manyara färdas ni med den mäktiga förkastnignsbranten Rift Valley ständigt på er västra sida tills ni kommer till den heta, torra dal där Lake Natron ligger. I sänkan mellan Rift Valley, Oldonyo Lengai och Gilai ligger världens mest alkaliska sjö. Här häckar fler flamingos än i någon av Rift Valleys sjöar.

 

Det ödsliga landskapet som breder ut sig runt sjön är sådär vackert att det känns fysiskt. Det är så tyst och så stilla. Efter en lång dags med vandring på saltskorpan nere vid sjön och i ravinerna vid Rift Valleys fot satt jag en gång här vid lägerelden när solen gick ner. Mörkret sänkte sig och Oldonyo Lengai sjönk sakta in i skuggorna. Himlen var helt klar och när mörkret sänkte sig tändes den mest fantastiska stjärnhimmel jag någonsin skådat.

 

4. Mount Meru

Kanske kan det tyckas konstigt att jag placerar Kilimanjaro på plats tio och det mindre kända Mount Meru på plats fyra på min lista. Mindre känt må Mount Meru vara men en mindre dramatisk bergsupplevelse är det inte. Ingenstans är vyn över Kilimanjaro så vacker som i soluppgången vid Saddle Hut (3 500 möh.) på Mount Meru, när solens strålar först rör vid Kilimanjaros vita topp och sedan sakta lyser upp den svarta himlen.

 

Mount Meru är en upplevelse inte bara för vyerna över Kilimanjaro utan även för en dramatisk och vacker vandring där landskapet snabbt skiftar från regnskog till hedlandskap till alpin öken. Branta backar och dramatiska bergskammar tar er hela vägen till socialist peak 4 556 möh.

 

3. Forodhani Gardens, Stone Town, Zanzibar

 

2. Marangu Village, östra Kilimanjaro

 

1. Serengeti

Är ni intresserade av att resa till Tanzania? Fyll i formuläret nedan så kommer någon från Africana Travel att kontakta er inom kort

 
 
 
 
Stockholm
Göteborg
Köpenhamn
Annan