Tanzania

TANZANIA

Tanzania ligger strax söder om ekvatorn i östra Afrika. Landet täcker en yta som är cirka dubbelt så stor som Sverige. Tanzania gränsar till Kenya och Uganda i norr, Rwanda, Burundi och DR Kongo i väster samt Zambia, Malawi och Mocambique i söder.

Tanzania heter formellt Förenade republiken Tanzania och Zanzibar och är en förbundsrepublik som ursprungligen skapades genom en union av de nyligen fria tidigare kolonierna Tanganyika och Zanzibar i april 1964.

 

TANZANIAS HUVUDSTAD

Tanzanias huvudstad är formellt Dodoma och inte Dar Es Salaam som kanske många tror. Dodoma är säte för landets parlament och delar av regeringen. Många av landets departement ligger dock i Dar Es Salaam som är den största och kommersiellt mest betydelsefulla staden. Det finns en bra artikel om Dar Es Salaam på engelska Wikipedia.

 

TANZANIAS HISTORIA

Det område som idag är Tanzania har en ganska kort historia som sammanhållen nation. Innan Européerna koloniserade Afrika bestod området av en mängd mindre nationer av varierande storlek. Efter den Européiska indelningen av Afrika på 1880-talet blev det som idag är fastlands Tanzania Tyska Östafrika. Efter första världskriget förlorade Tyskland kontrollen över området till Storbritannien och området blev ett brittiskt protektorat. FNs företrädare Nationernas Förbund tilldelade Storbrittanien området 1920 och i och med att Britterna tog över kontrollen kom namnet Tanganyika för första gången till. Tanganyika är det område som idag är Tanzania exklusive ögrupperna Zanzibar/Pemba och Mafia. 9 december 1961 blev Tanganyika självständigt från Storbrittanien och nästan exakt två år senare den 10 december 1963 blev Zanzibare självständigt. De båda tidigare kolonierna bildade 26 april 1964 Förenade Republiken Tanganyika och Zanzibar som i oktober samma år bytte namn till Förenade Republiken Tanzania. Namnet Tanzania kom till genom en "sammanslagning" av Tanganyika och Zanzibar och ordet har ingen tidigare betydelse. Läs mer om Tanzanias historia på Wikipedia, infoplease.com, BBC och Historyworld.

 

TANZANIAS EKONOMI

 

 

KLIMAT

 

 

BEFOLKNING OCH SPRÅK

Tanzanias befolkning på 48 miljoner består av drygt 120 olika folkslag och språk. Det gemensamma språket Swahili (eller Kiswahili som det egentligen heter) är ett av de större lokala språken med ursprung på kusten i det som idag är Tanzania och Kenya samt öarna Zanzibar, Pemba och Lamu.

 

POLITIK

Är ni intresserade av att resa till Tanzania? Fyll i formuläret nedan så kommer någon från Africana Travel att kontakta er inom kort

 
 
 
 
Stockholm
Göteborg
Köpenhamn
Annan