Safariparker

Bush walk (safari till fots) i gryningen vid Ikoma Tented Camp i Serengeti.

Tanzanias safariparker

 

Nedan följer en lista på de nationalparker, reservat och naturskyddsområden i Tanzania där safari- eller naturturism bedrivs. Tanzania har en del reservat och naturskyddsområden som inte har någon infrastruktur för turism men de är inte med i denna lista, för information om dessa områden se längre ner på sidan. Vid vissa nationalparker finns det privata reservat i direkt anslutning till parkerna. Dessa används av lodger och privata safariföretag för mer privata och exklusiva safaris. Vi har lista några av dessa områden längre ner på sidan.

 

Nationalparker, reservat och naturskyddsområden i norra Tanzania:

 

 • Serengeti - Serengeti National Park inklusive reservaten Grumeti, Maswa och Ikorongo är Afrikas mest spektakulära safariområde. De enorma vidderna, stora hjordarna gräsätare och rikliga mängden rovdjur gör området till safariparkernas safaripark och bör definitivt finnas med i er resaplan om ni gör en safari i norra Tanzania.

 

 • Ngorongorokratern - Ngorongorokratern har kallars Edens Lustgård och världens åttonde underverk. Kratern som egentligen är en kaldera är hem till en enorm djurkoncentration och vyerna är spektakulära. Ngorongorokratern har Tanzanias största population av noshörning och är egentligen den enda park där ni har goda chanser att se just noshörning.

 

 • Ngorongoro Conservation Area - Ngorongoro Conservation Area är ett stort naturområde som innehåller så vitt skilda naturområden som Ngorongorokratern och höglandet norr om kratern, regnskog på de östra sluttningarna och den torra slätten i Ndutu (se nedan). Ngorongoro Conservation Area är förutom Ngorongorokratern och Ndutu framförallt ett område för vandring genom vackert landskap. Bergen norr om Ngorongorokratern är fantastiska för 4-5 dagars vandring, oftast med avslut vid Lake Natron.

 

 • Ndutu - Ndutu är på många sätt drömmen om Serengeti. Slätten sträcker sig till synes ändlöst med endast några få spridda akaciaträd på den gula savannen. På vintern när den enorma migrationen vandrar in på slätten formligen sjuder slätten av liv. Rovdjuren är under denna period väldigt aktiva och till exempel lejon syns väldigt ofta även på dagarna.

 

 • Lake Manyara - Lake Manyara är en av Tanzanias minsta nationalparker men den lilla ytan till trots är naturen rik och varierad. Stora delar av parken består av grundvattenskog som får vatten från Ngorongoro Highlands men i parken finns även savann och våtmark. Lake Manyara har fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika och är även ett paradis för fågelskådare.

 

 • Tarangire - Tarangire är en ganska stor nationalpark mestadels bestående av ganska torr savann. Landskapet karateriseras av böljande kullar med platta akaciaträd och enorma baobabträd. Tarangire har en enorm djurrikedom och framförallt under de torraste månaderna juli-november då djurtätheten kring vattenhål och floder är den högsta i Tanzania.

 

 • Mkomazi - Mkomazi är en förlängning av Kenyas Tsavo National Park och därmed en del av ett av Afrikas största sammanhänganden naturskyddsområden. Mkomanzi har få safariturister men det är en vacker park som de få besökarna får ha för sig själva utan risk att se mängder av safarijeepar. Jag känner endast till en safarilodge i Mkomazi; Babus Camp men jag har aldrig besökt den.

 

 • Arusha National Park - Arusha National Park är en med Tanzaniska mått mätt ganska liten park. Parken upptas till ganska stora delar av Mount Meru men består även av sjöar och av savann. För safari är Arusha National Park mest besökt för möjligheten att göra bush walk (safari till fots) tillsammans med en parkvakt.

 

 • Loliondo Game Controlled Area - Loliondo är ett naturskyddsområde norr om Ngorongoro Conservation Area, väster om Lake Natron och öster om norra Serengeti. Loliondo delas mellan stora områden som administreras lokalt av massajbyarna i området, ett privat jaktreservat och några mindre privata safarireservat (så kallade concessions). Vi på Africana Travel arrangerar vandringar genom massajernas områden i Loliondo längs en vandringsled som vi har skapat själva tillsammans med lokala guider från Loliondo (läs gärna mer om detta på www.loliondowalkingsafaris.com)

 

Nationalparker reservat och naturskyddsområden i södra Tanzania

 

 • Selous Game Reserve - Selous Game Reserve är Afrikas största reservat och liksom Serengeti och Ngorongorokratern ett av UNESCO:s världsarv. Selous täcker en yta på 53 000 kvadratkilometer vilket är dubbelt så stort som Belgien. Tillsammans med angränsande Mikumi National Park är Selous ett av Afrikas största sammanhängande skyddade områden. Selous har ett enormt rikt djurliv med bland annat världens största lejonpopulation med uppskattningsvis 7500 djur. Selous erbjuder safari i jeep, till fots och i båt och även om det ofta glöms bort av Tanzaniaresenärer pga. att Serengeti och Ngorongorokratern är så berömda så är Selous enligt många en av Afrikas allra bästa safariparker.

 

 • Ruaha National Park - Ruaha är Tanzanias största nationalpark med sin 22 000 kvadratkilometer och tillsammans med angränsande reservat ett naturskyddsområde på cirka 40 000 kvadratkilometer eller cirka 9 % av Sveriges yta. Ruaha är vildare och mer orört än de stora parkerna i norr och även om de enorma flockar som samlas i Serengeti och Tarangire saknas här så är känslan av att få vara ensam med naturen något som gör Ruaha helt unikt.

 

 • Mikumi - Mikumi är Tanzanias med lättillgängliga park. Endast knappt fyra timmar längs asfalterad väg från Dar Es Salaam ligger parken som få känner till trots att den har ett rikt djurliv med stora mängder av de stora gräsätarna och rovdjuren. Mikumi är den perfekta safariparken för er som reser med barn då det är enkelt att göra kortare turer och långa transporter på skumpiga vägar behövs inte.

 • Saadani National Park - endast en dryg halvtimme med flyg från dar Es Salaam och bara några mil norr om Bagamoyo ligger Saadani som ändå känns väldigt avskärmat från resten av Tanzania pga. att vägarna dit är få och dåliga. Saadani är inte lika djurrikt somd e stora parkerna men det finsn en hel del djur och framförallt är Saadani en annorlunda upplevelse. Saadani är Östafrikas enda park med strand. Ni kan göra en bush walk i gryningen, bada i havet mitt på dagen och sedan göra en safaritur i jeep eller båt på eftermiddagen.

 

 • Udzungwa Mountains National Park - Udzungwa Mountains är en liten nationalpark i ett område med rik bergsskog ungefär mitt emellan Dar Es Salaam och Ruaha i de centrala delarna av Tanzania. Udzungwa Mountains är inte en traditionell safaripark utan mest ett naturområde för vandringar och för att skåda blommor, fåglar och fjärilar.

 

Nationalparker, reservat och naturskyddsområden i västra Tanzania

 

 • Katavi National Park - Tanzanias vildaste och mest orörda safaripark. Antalet besökare per år mäts fortfarande i hundratal, safarilodgerna är få men djuren är många. Katavi är en bra park att besöka året om men framförallt är det en exceptionell park under den torraste säsongen (juni-november) när enorma mängder djur, inklusive Tanzanias största buffelhjordar, samlas kring de krympande vattenhålen och floderna. Katavi är parken för er som vill uppleva en fantastisk safari i ett område där ni garanterat kommer att se få safarijeepar. Katavi är perfekt att kombinera med t.ex. Mahale Mountians och/eller Ruaha. Bilvägen till Katavi är mycket lång och dålig så om ni vill besöka parken rekommenderar vi flyg.

 

 • Mahale Mountains National Park - Mahale Mountains reser sig smaragdgröna upp från Lake Tanganyikas turkosa vatten. Från stränder med det klaraste vatten ni någonsin kommer att se vandrar ni upp genom skogen för att möta vår närmaste släkting; schimpanser. Mahale är fantastikt, dramatiskt, vackert och orört. Inga vägar går hit utan ni tar er till Mahale stränder med flyg och sen båt.

 

 • Gombe Stream National Park - Gombe Stream är den lilla nationalparken norr om Kigoma som blivit världsberömd genom Jane Goodalls forskning på schimpanserna här. Jane observerade här hur schimpanser använde sig av verktyg. Något som idag är allmänt känt och vedertaget men som när hon upptäckte det var så banbrytande att hon hånades av många forskare. Gombe Stream nås med båt från Kigoma. Aktiviteterna här är framförallt att spåra schimpanser i skogen.

 

Är du intresserad av att resa till Tanzania? Fyll i formuläret nedan så kommer någon från Africana Travel att kontakta dig inom 24 timmar.

 
 
 

Tanzaniasafari.se

Din guide till safari och resor i Tanzania

Denna sida tillhör Africana Travel · www.africanatravel.se · info@africanatravel.se · 08-41060990